2019. jún 25.

Nyugdíjbomba 2019 - már ketyeg?

írta: Tóth György Vezető Pénzügyi Stratéga
Nyugdíjbomba 2019 - már ketyeg?

A történelem legnagyobb nyugdíjbombáján ülünk! Már csak egy lépés a szakadék!

2017-ben a World Economic Forum figyelmeztetést adott ki, hogy 2050-re a világ legnagyobb gazdaságainak nyugdíjdeficitje elérheti a 400 ezer milliárd dollárt.

Az öregedő társadalom problémája hatalmas méreteket ölthet a következő években!

2015-ben "csak" 70 ezer milliárd dollár volt a hiány, de azóta rohamosan nő!

A várható élettartam növekedése és az öregedő társadalom olyan, mint a klímaváltozás, ma még nem fáj, de holnapután ez okozhatja a rendszer összeomlását. A társadalom szerkezetének a nyugdíjrendszerre nézve negatív változásai, úgymint a fejlett országokban csökkenő gyermekvállalás, a gesztáció kitolódás és a várható élettartam drasztikus emelkedése a korábban társadalmi "konszenzusra" építő ellátórendszerek végét jelentheti. A "konszenzus", miszerint jelen generáció fizeti meg a jelen nyugdíjasok ellátását abban a hitben, hogy mikor majd ők lesznek ellátásra jogosultak az akkori aktív generáció hasonlóan tesz megdőlni látszik. Félreértés ne essék, nem elsősorban az akarat fog hiányozni, hanem számszerűen nem lesz elég aktív "befizető", ami a bázisát adja a nyugdíjjáradéknak.

A ma és a közeljövőben születendő gyermekek várható életkora a 100 évet is elérheti olyannyira, hogy a KSH legfrissebb tanulmánya szerint a magyar nők várható élettartama már így is 85-89 év.

A gyerekek leendő szülei, pedig egyre idősebb korban vállalják a családalapítást. Jelentősen növekszik a távolság a generációk között. Mire az utódok családot alapítanak, vagy pályakezdők lesznek, addig a szülők megöregszenek, ezért rengeteg magányos, elszegényedő idős ember lesz, akik csak magukra számíthatnak.

Naponta 28 milliárd dollárral nő a világ legnagyobb gazdaságainak nyugdíjdeficitje, aminek mértéke a következő 40 évben, éves szinten 5%-kal nőhet, a fejlett országokban.Magyarországon a szakértők már évek óta mondják, hogy 2050-re a jelenlegi nyugdíjösszegek a felére eshetnek. Tovább bonyolítja  a helyzetet a jeleg érvényben lévő "szülőtartás" intézménye, mely a jövőben aktív lakosságot terhelheti aránytalanul a szüleik megélhetési problémái kapcsán. Ezek nem kizárólag pénzügyi nehézségeket okozhatnak,  hanem emberi kapcsolatokat, családokat tehetnek tönkre fokozva a konfliktus, melynek most már jogi eszközei is léteznek a "követelés" érvényesítésére.

A számok makacs dolgok! Lehet ellenük hadakozni, legyinteni rá, de nem érdemes. Már most kell gondoskodnia mindenkinek a saját eltartójáról, ha önmaga erre nem készül fel.

Életünk hátralévő részét a mai döntésünk befolyásolja. Ha halogatunk eljön az az idő, mikor már késő cselekedni.

Még ma keresse kollégáinkat, hogy együtt tervezzék meg az Ön és szerettei jövőjét. Jelentkezzen most, használja tudásunkat! 

KLIKK a linkre ITT - https://penzugyek.oc.hu/kapcsolat/konzultacio

Szólj hozzá

biztonság nyugdíj pénzügyek támogatások biztosítás prevenció kockázat MNB otthoncentrum ocpenzugyek