2019. jún 16.

Elkerülhető-e egy ciklikusan visszatérő gazdasági válság, vagy mind belesüllyedünk?

írta: Tóth György Vezető Pénzügyi Stratéga
Elkerülhető-e egy ciklikusan visszatérő gazdasági válság, vagy mind belesüllyedünk?

Önnek nincs szüksége pénzügyesre!

Ha van:         

  • Biztos jövedelme
  • Biztos magas nyugdíja
  • Teljes anyagi biztonsága
  • Tartós egészsége
  • Lelki, morális, családi békéje

Nézzük a fentieket szépen sorjában. 

Mit nevezhetünk ma biztos jövedelemnek? 

Kicsivel több, mint tíz éve, hogy túl vagyunk a pénzügyi szektori válságán, ami maga után vonzott egy gazdasági válságot is.

 A kérdés: MIT TANULTUNK BELŐLE?

 Ma már – gondolom – mindenki tudja, hogyan kezdődött. Megpróbálom egyszerűen levezetni.

Az USA-ból egy ingatlanpiaci válsággal indult, mert az alacsony kamat miatt, sokan vettek fel hitelt. A hitelként felvett pénzből ingatlant vásároltak, ebből ingatlanpiaci boom alakult ki.

Ha például valaki Amerikában százezer dollárból felépített egy házat magának, totál hitelből és közben az ingatlanpiaci boom miatt felment az ára, akkor a különbözetre is vett fel hitelt, nulla százalékos kamatra.

Mindenki tudta, hogy ez így nem mehet. Sorra jöttek is ki a figyelmeztetések, de a jó üzlet reményében, nem törődött a veszéllyel senki, mind addig, míg néhány bank nem csődölt be, mivel később sokan nem bírták finanszírozni a visszafizetést. Kialakult egy általános bizalmatlanság, majd egy globális pánik. 

Hogy látják a mai folyamatokat? Érzik a hasonlóságot? A tíz éve tartó folyamatos emelkedés, most megtörni látszik. Felkészültek rá? 

De mi a jövő? 

Mint láthatjuk és hallhatjuk a hírekben, a szakemberek is különböző alternatívákat jósolnak. Pontosan nem tudja senki mi várható, egy-öt éven belül, de a világ tekintélyes befektetői egy közeledő válságra figyelmeztetnek. 

A világban végbemenő folyamatok emlékeztetnek a 2008-as válsághoz vezető időkre. Trump ténykedése következtében, kialakult vámháború miatt csökken a termelés, illetve drágábbak lesznek a termékek. Az autóiparnál megkezdték a beruházások visszafogását, csökken az export, amitől kevesebb pénz jön be. Emelkednek a bérek, de emelkednek az árak is. Megjelenik az infláció. 

A pénz vásárlóértéke csökken, így a fizetés, amit ma megfelelőnek ítélünk meg, később a napi megélhetésre kevésnek tűnhet.

A nagy gyárak csökkentik a termelést, - úgymond racionalizálnak, - csökkentik a költségeket, ezáltal munkahelyek szűnhetnek meg. Amelyik nagy cég megteheti, automatizál, egyre többen intelligens robotokat alkalmaznak. Még kevesebb munkáskézre lesz szükség. 

Látjuk a folyamatokat, az emberek rájönnek, hogy jobban kellett volna pénzügyeiket tervezni! 

A régi magyar közmondás szerint az okos ember más kárán tanul, a kevésbé okos a saját kárán. 

Minden bekövetkező válság veszélyt és egyben esélyt jelenthet mindenki számára.

Még nincs késő a cselekvéshez! 

Mit tehetünk?

Ezzel foglalkozunk következő cikkünkben!

 

Szólj hozzá

ingatlan biztonság hitel pénzügyek prevenció kockázat ocp CSOK otthoncentrum ocpenzugyek wells fargo