2018. okt 15.

Totális megsemmisítés LTP fronton?

írta: Otthon Centrum Pénzügyek
Totális megsemmisítés LTP fronton?

Ma délelőtt robbant a bomba (inkább atombomba), hogy a gazdasági bizottság elnöke, Bánki Erik módosító indítványában eltöröltetné a közel 20 éve működő lakástakarék pénztári támogatást. Nem kell nagy kreativitás hozzá,  hogy rájöjjünk: a támogatás megszűnése a lakástakarék pénztárak végét jelenti!

Nézzünk néhány érvet és ellenérvet az LTP szerződések támogatása kapcsán

 

KONTRA

-nem alkalmasak lakásépítések ösztönzésére

Valójában soha nem voltak alkalmasak erre a szerződések, mivel egyszerűen túl alacsony a megtakarítási összeg. (maximum havi 20.000 forint) Ebből pedig könnyen kiszámolható, hogy a TŐKE = IDŐ x PÉNZ egyenlet okán nagyon sok időre lenne szükség egy lakás árához.

-túl sokba kerülnek

Nem szerencsés a nyugdíjtámogatások és a lakáselőtakarékosság összehasonlítása, mert míg az első adókedvezmény (tehát befizetett SZJA-ből írható jóvá) addig a második mindenkinek (tényleg mindenkinek) jár aki szerződéssel rendelkezik. Lehet munkanélküli, nyugdíjas, diák...

-nyerészkednek rajta a pénztárak

A pénztársak többsége valóban erre az egy termékre fókuszált. Nem fejlesztett, nem készített alternatívákat, pedig tisztában lehettek vele, hogy a 30% a mai kamatkörnyezetben nem tartható.

 

PRO

-inkább a CSOK-ra fókuszálnának

Meg a NOK-ra, mert az valóban ösztönző a lakásépítések szempontjából, de nem tud mindenki új ingatlant vásárolni.  A NOK esetében ráadásul a támogatás brutto értéke magasabb, de a költségeknél is nagyobb a szolgáltató szabadsága. Az LTP ebből a szempontból lényegesen szabályozottabb volt.

-felújítani, állagmegóvni, hitelt törleszteni nem cél?

Örülünk, hogy most mindenki új ingatlanokban gondolkodik de hosszabb távon az elöregedő használat lakásállományt is karban kell tartani. Első lakásnak, egyedül élőknek, nyugdíjasoknak nem lesz lehetőségük új ingatlant vásárolni az elszálló ingatlanárak mellett.

-a társadalom öngondoskodási hajlandósága alacsony

Nevelni kell az embereket arra, hogy megtakarítsanak! Vannak kétségei bárkinek, hogy a fejett országokban az állam megoldja majd 20 év múlva a nyugdíját? Vagy hogy előbb-utóbb ha meg akar gyógyulni akkor magánellátást kell igénybe vennie? Ne legyenek illuzióink, ezt globális trend, hogy nekünk kell finanszírozni! Ha nem edukáljuk a társadalmat a saját megával kapcsolatos felelősségre az mint a bumeráng csap majd vissza...

 

Talán két napig még kérhet LTP-vel kapcsolatos tanácsadást és ingyenes visszahívást ITT!

 

Szólj hozzá

ingatlan biztonság hitel pénzügyek támogatások prevenció kockázat finance ocp lakáskassza LTP CSOK otthoncentrum ocpenzugyek