2018. okt 01.

Mi a realitása annak, hogy változtatnak a lakástakarék feltételein?

írta: Otthon Centrum Pénzügyek
Mi a realitása annak, hogy változtatnak a lakástakarék feltételein?

avagy megint csak az ügynök szórakozik velem?

A piaci pletykák  (meg sokszor az üzletkötők "érdekei") masszívan tartják magunkat: változtatni fognak az LTP szerződések paraméterein!

A mai írásban azt járjuk körbe, hogy PRO és KONTRA mik a realitásai a sokat emlegetett lehetséges változtatásoknak.

 

PRO - vagy ami a változtatások mellett szól

 

-egyszerűen ma már sok a 30%, mint támogatás

Pontosabban nem összegszerűen sok, hanem a százalékokat tekintve. Gondoljunk csak bele! Amikor a LTP szerződések a piacon megjelentek bőven készámjegyű volt az infláció és a betéti kamat. Ma az infláció néhány százalék, a betéti kamatok pedig a béka feneke alatt. Egyszerűen nem reális már 30% támogatás adni.

-a 72.000 Forint nem segítség

Felmerült, hogy bár a támogatás százlékos mértékét csökkentik, a kihasználható támogatás maximumát növelik. Tény, hogy egy szerződéssel és annak támogatásával nem lehet jelentős összeget megtakarítani és a nyugdíjelőtakarékosság támogatása is magasabb, így magyarázat lehet egy egységesített korrekció.

-túl jól megy a CSOK

Az emberek rákaptak a CSOK-ra! Nyilván a 10 millió támogatás és a plusz 10 millió kedvezményes hitel mindenkinek jól jön és ezzel élnek is itthon. A CSOK viszont más, azonos célú támogatások elöl veszi el a forrásokat, így azokat csökkenteni szükséges.

-ez egy aktív támogatás

Az LTP állami támogatása nem valamilyen jóváírás, vagy visszatérítés hanem valóban támogatás. Mindenkinek jár és bárki igénybe veheti, az állam pedig aktívan támogat és nem köti adóbefizetéshez. De vajon meddig éri ez meg neki, miközben az összes nyugdíjcélú megtakarítást (NYESZ, ÖNYP, NYB) csak SZJA visszatérítés formájában támogatja csak.

 

 

KONTRA - ami miatt minden marad a régi

 

-több szerződővel eddig is hatékony volt eddig is az LTP

Bár a támogatás összege éves szinten valóban alacsony (max. 72.000 Forint) akár 5 szerződő is bevonható a megtakarításba, így összesen 360.000 Forint kedvezmény hozható össze, ami viszont bőven felülmúl bármlyen célhoz kötött egyéb előtakarékosságot.

-nincsen más hatékony támogatás ingatlancélra

A CSOK nem tekinthető előtakarékossági programnak, ráadásul nem is érhető el bárki számára. A NOK átláthatatlan és bizonytalan, hiszen a szolgáltató a költségivel akár a teljes támogatás felemésztheti. Az LTP, ha nem is nagy összeggel viszont valóban segítséget adhat az ingatlan célra előtakarékoskodóknak.

-rugalmas a felhasználása

A lakáselőtakarékossági számla nem csak ingatlanvásárlásra használható. Felújítani, hitelt előtörleszteni is tudunk, így ingatlan tulajdonosként, vagy ingatlan célra megtakarítóként, esetleg hitelfelvelőként is hasznos program.

 

Hogy valóban változni fognak-e a paraméterek arra persze mi sem tudjuk a választ, de egy időben megkötött szerződés paraméterei a futamidő alatt nem változhatnak, ha mégis módosítják a jogszabályt. Ha élne ezzel a lehetőséggel az Otthon Centrum Pénzügyek munkatársai ingyenes visszahívást és konzultációt biztosítanak a KLIKKELÉS után!

Szólj hozzá

ingatlan biztonság hitel pénzügyek támogatások prevenció kockázat finance ltp ocp lakáskassza LTP CSOK otthoncentrum ocpenzugyek