2018. sze 23.

Beadta a kulcsot az AEGON LTP? Veszélyben a lakástakarék szerződésem?

írta: Otthon Centrum Pénzügyek
Beadta a kulcsot az AEGON LTP? Veszélyben a lakástakarék szerződésem?

A pénzintézet hivatalos közleményéről itt adtunk tájékoztatást, de frissítsük fel pontosan mi is történt!

"Az Aegon Lakástakarékpénztár Zrt. október 1-jétől felfüggeszti értékesítési tevékenységét, új szerződéseket a szeptember 28-ig benyújtott ajánlatok alapján fogad el – tette közzé a társaság a honlapján.

A közlemény szerint a meglévő ügyfeleknek nincs teendőjük, szerződéseiket továbbra is az Aegon Lakástakarékpénztár Zrt. kezeli. Az Aegon Magyarország vállalatcsoport többi tagját, illetve azok ügyfeleit ez a döntés nem érinti – közölték.Az Aegon Lakástakarékpénztár 2013-ban kezdte meg működését 2 milliárd forint jegyzett tőkével. A társaságnál a honlapján közzétett jelentések szerint indulásától 2017 végéig hat tőkeemelést hajtottak végre, melyek értéke névértéken 600 ezer forint, árfolyamértéken 4,150 milliárd forint volt.

A betétgyűjtést 2013 decemberében indította el a társaság, negyedik szereplőként a szektorban. 2017 végén a betétállomány 13,574 milliárd forint volt, több mint duplája az egy évvel korábbi 6,439 millió forintnak. A hitelezési tevékenységet tavaly még nem kezdte meg a társaság.

A lakáskassza 2017-ben 1,044 milliárd forint veszteséget könyvelt el az előző évi 1,052 milliárd forint, illetve 2015. évi 896 millió forint veszteség után."
A lakástakarék piacról annyit mindenképpen érdemes leszögeznünk, hogy eddig is egy erősen szabályozott és "kötött" terület volt. A résztvevők száma évekig kettő, majd először az Erste, végül az AEGON belépésével négy pénzintézetre bővült. Ez a négyszereplős piac össze sem hasonlítható a lényegesen liberálisabb hitel-, befektetési- vagy akár biztosítási piaccal.  A termékek magas állami támogatottsága okán lényeges különbségek sokszor a termékek között sem voltak és itt is igaz "aki előbb lépett azé a piac és a profit"-elve. Az AEGON utolsóként lépett és sajnos sokszor rugalmatlanul állt az ügyfélszerzéshez. Mivel a hitelfolyósítást megelőző időszak bizonyosan veszteséges a pénzintézetnek kompenzálni csak határozott és gyors ügyfélakvirálással lehetett volna, amely elmaradt így sajnos prognosztizálható volt ez a lépés.
Fontos azonban leszögeznünk, hogy a megkötött szerződések változatlanul működnek tovább, a befizetett összegek és kondíciók érvényesek. Új szerződéseket azonban a társaság 10.01. után már nem fogad, jó eséllyel a meglévő ügyfélportfolió is értékesítésre kerül. 

 

Szólj hozzá

biztonság hitel pénzügyek támogatások finance ltp ocp lakáskassza LTP CSOK otthoncentrum