2018. sze 20.

Egészségesnek maradni 3 egyszerű lépésben - 2,5. rész

írta: Otthon Centrum Pénzügyek
Egészségesnek maradni 3 egyszerű lépésben - 2,5. rész

különleges orvosi szolgáltatások - a második orvosi szakvélemény

Az előző két résztől kicsit elszakadva ebben az irásban inkább azokra a visszásságokra illetve ellentmondásokra fogjuk felhívni a figylemet és adunk egyben javaslatot a megoldásra amely a magyar egészségügyi ellátásban, így a beteg gyógyulásában kulcsfontosságú.

Második orvosi szakvélemény, azaz hogyan zár össze a magyar orvostársadalom!

Magyarországon gyakorlatilag nincsen második orvosi szakvélemény. Ezt azt jelenti, hogy a vizsgálat utáni diagnózist sokszor hiába próbáljuk még a terápia előtt véleményeztetni egy másik szakorvossal az legtöbb esetben egyszerűen etikai okokra hivagtkozva elzárkózik ettől. Hangsúlyoznunk kell, hogy a második orvosi szakvélemény nem valaki ellen, kizárólag a betegért fontos, a gyógyulás pedig nem orvosetikai kérdés, hanem az arra való törekvésre esküdnek fel az orvosok. A nemzetközileg elfogadott és konstruktívan alkalmazott második orvosi szakvélemény lényege, hogy a vizsgálatok után van lehetőség más szakorvosnak is diagnózist felállítani (esetleg szükségesnek tartott vizsgálatokat elrendelni, amennyiben véleménye szerint nem alakítható ki megalapozott diagnózis) és ebből a terápítás javaslatot megtenni.

Ha hihetünk a statisztikáknak a diagnózisok nagyságrendlieg 30%-a téves, téves diagnózisból pedig lehetetlen helyes terápiás javaslatot kialakítani. A esetek megközelítőleg felénél tehát nagy valószínűség szerint nem a megfelelő terápiával próbálnak célt érni, ami sok betegség esetében akár végzetes is lehet.

Ha Önt érdekli, hogy hogyan működik a második orvosi szakvélemény a gyakorlatban az Otthon Centrum Pénzügyek kollégái visszahívják és dijmentes konzultációt biztosítanak.

Szólj hozzá

biztonság egészségügy medical prevenció finance ocp otthoncentrum ocpenzugyek orvosiszakvélemény secondmedicalopinion