2018. aug 29.

Most vegyek fel hitelt? Vagy már elkéstem?

írta: Otthon Centrum Pénzügyek
Most vegyek fel hitelt? Vagy már elkéstem?

Mi is olvassuk és halljuk a híreket, hogy drágulnak a hitelek vagy hogy nagyon drágák. Az valóban tény, és igaz, hogy kicsivel drágábbak lettek, de hogy drágák lennének az nagyon túlzó kijelentés. A hitelek kamatainak két összetevője van.: az alapkamat és a kamatfelár. Az alapkamat még mindig történelmi mélyponton van, vagyis rekord alacsony 0,9%. A kamatfelár, amit a bankok a piaci körülmények szerint alakítanak kicsit emelkedtek az elmúlt időszakban, de nem vészesen.

Gondoljunk bele, hogy Otthon Centrum Pénzügyek hitelkalkulátora szerint 2,4% körüli THM-mel (Teljes Hiteldíj Mutatóval) tudunk hitelt felvenni. Ez tartalmazza az alapkamatot és a kamatfelárat is. Egy jó 5-6 éve csak az alapkamat volt 5-6% körül mozgott és erre jött csak rá a kamatfelár.

Vagyis most drágának minősíteni egy durván 2,5% költségű hitelt, mikor pár éve még 8-9%-on vettünk fel nem igazán jogos felvetés.

Épp az előbb írtuk, hogy rekord alacsonyan van a jegybanki alapkamat, egészen konkrétan 0,9%-on. Már elég hosszú ideje ez az értéke és mint tudjuk semmi nem tart örökké. A környező országok, és a gazdasági helyzet miatt, valamint az elemzők előrejelzése szerint ez az állapot nem sokáig tartható. Ez egyben azt is jelenti, hogy várhatóan ez a bizonyos alapkamat vélhetően emelkedni fog. Ez pedig magával hozza a hitelek kamatainak emelkedését is.

Egy példán keresztül bemutatva most egy 2,5%-os, 20 éves 10 millió forintos hitelre havonta 52.990 forintot kell fizessünk. Ezzel szemben, ha 4,5%-ra ugrik fel a kamat, akkor már 63.264 forintot. Mi hisszük, hogy azt a 11 ezer forintot másra is el tudod költeni.

Nézzük a lakáscélú támogatásokat!

Lehetőségként kínálja magát a lakástakarék-pénztár. (30%, évente 72 ezer forint) Aztán itt van nekünk a CSOK, amely a régi SZOCPOL-nak felel meg, ahol akár 10 millió forintot is kaphatunk és akkor még nem is beszéltünk a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelről, amelynek számos előnye van. Elég csak a magas kamatperiódusra, a gyorsított hitelelbírálásra, vagy a maximalizált kamatra gondolni.

Ahogy a cikk elején is ígértük nem üres frázisokkal, hanem konkrét tényekkel szeretnék segíteni a jó döntést és mi kell nekünk még ennél több, hogy ha az életünk olyan szakaszában tartunk, akkor belevágjunk a lakásvásárláshoz, és a hitelfelvételhez? Előtte azért nem árt megnézni, hogy milyen konkrét megoldások és lehetőségek adódnak, ezért keress fel minket! Szakértőink nem csak a legolcsóbb hitelt találják meg Neked, hanem egyéb ötletekkel is segítenek, hogyan tudod az olcsó hiteledet még olcsóbbá tenni.

Az Otthon Centrum Pénzügyek kollégáitól itt van lehetőség ingyenes konzultációt igényelni!

 

 

Szólj hozzá

ingatlan biztonság hitel pénzügyek támogatások finance MNB LTP CSOK otthoncentrum ocpenzugyek