2018. aug 23.

"Belenyúl" az MNB a hitelezésbe! Jó ez nekünk?

írta: Otthon Centrum Pénzügyek
"Belenyúl" az MNB a hitelezésbe! Jó ez nekünk?

Alapvetően igen, de nézzük gyorsan a tényszerű részleteket!

Az október 1-jétől módosuló szabályozással a jegybank tovább kívánja ösztönözi a fix kamatozású jelzáloghitelek felvételét, támogatva ezzel a kiszámíthatóbb lakáshitel-törlesztést és az egészséges szerkezetű, fenntartható háztartási hitelezést is. A cél nyilván elkerülni a devizahitelek kapcsán már egyszer megélt "sokkot"!

Az MNB közleménye szerint a jelzáloghitelek jellemzően 15-20 éves futamidejére figyelemmel fontos biztosítani, hogy a hosszabb távon esetlegesen felmerülő kamatváltozások ne eredményezzenek fizetési nehézséget, szélsőséges esetben fizetésképtelenséget a háztartások oldalán. A rövidebb kamatperiódus, vagy a változó kamatozás finanszírozása a nem megfelelő körültekintéssel felvett (ergo kizárólag az aktuális havi törlesztés összegét figyelembe vevő) hitelek esetében nehézséget okozhat a lakosságnak.

Ennek megfelelően az új JTM szabályok szerint a 2018. október 1-jét követően befogadott, 5 évet meghaladó futamidejű jelzáloghitel-kérelmeknél - a hitel kamatperiódusainak hosszától függően - a jelenleginél alacsonyabb JTM limiteket kell alkalmazni.

De mi is az a JTM limit és miért fontos?

A korábbi és a módosított JTM-szabályok esetében is a magasabb jövedelem arányaiban magasabb törlesztőrészlet vállalását teszi lehetővé. Az elmúlt években látható nominális és reálbér-emelkedésre tekintettel a magasabb arányú törlesztőrészletek vállalását a rendelet 2019. július 1-jétől 500 ezer forint havi jövedelem esetén teszi lehetővé a jelenlegi 400 ezer helyett.

Leegyszerüsítve: magasabb jövedelemmel kell rendelkezni a hitel felvételéhez, illetve nem adósodhatunk el aránytalanul megfelelő jövedelem nélkül. A szabályozás tehát üdvözítendő és preventív módon kívánja megakadályozni a lakosság átgondolatlan és pénzügyileg sérülékeny eladósodását.Ezzel egyidejűleg a szabályozásban a legalább 5 éves kamatperiódusú jelzáloghitelek törlesztőrészleteire jelenleg alkalmazott kedvezményes, 85 százalékos beszámítási súly megszűnik, hiszen a módosított adósságfék szabályok már kedvezőbben kezelik a hosszabb kamatperiódusú hiteleket. A módosított előírásokat csak a legalább 5 éves futamidejű, új jelzáloghiteleknél kell alkalmazni.

A módosult előírások így azt is biztosítják, hogy kedvezőtlen kamatváltozás esetén a háztartások megfelelő jövedelmi tartalékkal is rendelkezzenek. A magasabb jövedelemmel rendelkezők - a nagyobb törlesztési képességük miatt - továbbra is magasabb havi törlesztés mellett vehetnek fel hitelt.

Hogy ez érinti-e Önt azt az Otthon Centrum Pénzügyek kollégáitól ingyenes kozultáció formájában megtudhatja a KLIKK után!

Szólj hozzá

biztonság hitel pénzügyek prevenció finance MNB otthoncentrum ocpenzugyek