2018. aug 20.

Bank, ó te drága!

írta: Otthon Centrum Pénzügyek
Bank, ó te drága!

Van-e értelme "drága" bankot választani?

A kérdést úgy is feltehetnénk, hogy mivel adnak többet a "menő" bankok? A mai tehetős és fiatal generáció számára, már nincsenek geográfiai korlátok, gyakorlatilag többségük annyira kozmopolitává vált, hogy a bankválasztásban sokkal inkább játszik szerepet a prestige, mint a fizikai elérhetőség.

Az a törekvése a szolgáltatóknak, hogy egyre inkább az online platformok felé terelik az ügyfeleiket főleg a fiatalabb és tehetőssebb ügyfeleknél talált fogadókészségre. Ez az ügyfélkör már bátran bankol a nagy és jó nevű külföldi bankoknál, sőt prestige kérdéssé is vált, hogy ki milyen kártyát, vagy banki szolgáltatót vesz igénybe.

De vajon mivel tud többet egy Credit Suisse, UBS, HSBC vagy Wells Fargo a hazai piacon is elérhető társainál? Bátran mondhatjuk, hogy a szolgáltatások körének vizsgálata szempontjából alapszolgáltatásokban szinte semmivel, kiemelt ügyfelek esetében sem feltétlenül szignifikáns a különbség. Nyilván a nagy kereskedelmi és privát bankok a kiemelt ügyfeleik számára sokszor jelentős kedvezény biztosítanak, vagy olyan szolgáltatásokat is elérhetővé tesznek amely a klasszikus tevékenységükön messze túlmutatnak. Az adótanácsadás, vállalatfelvásárlással kapcsolatos tanácsadás, vállalatfelértékelés, vagy az un. family office szolgáltatások valóban többeltet és segítséget jelentenek ennek az ügyfélkörnek, részben mert praktikusan egy kézből kapják a szolgáltatásokat, részben pedig jelen van a pénzügyeiket és pénzügyi szokásaikat jól ismerő bankár, így a banki szolgáltatásokon túlmutató tranzakciók pénzügyi háttere is ismert és megfelelően koordinált.

Jól menő bankot tehát leginkább az európai, vagy globális piacon érdeklet, kiemelt kategóriába tartozó ügyfeleknek van értelmük választani, klasszikus szolgáltatásokban a különbség (a vállalati, piaci kockázatoktól eltekintve) nem mérvadó.

Amennyiben Ön már jelenleg is private banking ügyfél keresse a Kiemelt Partnerkapcsolati Igazgatóság szakembereit Magyarországon egyedülálló szolgáltatási portfolióval!

Szólj hozzá

pénzügyek kpi finance hsbc citibank credit suisse private banking asset management otthoncentrum ocpenzugyek wells fargo