2018. aug 18.

Mi marad a cafeteria után?

írta: Otthon Centrum Pénzügyek
Mi marad a cafeteria után?

Első rész - támogatások

Most, hogy gyakorlatilag tényként kezelhetjük a cafeteria megszűntetését érdemes áttekinteni, hogy milyen lehetőségeink illetve támogatások maradnak előreláthatólag 2019-től. Hozzátennénk, hogy a hazai cafeteria szinte soha nem működött annak eredeti (középtávon ösztönző és támogató) célzata szerint, sokkal inkább vált az adó- és járulékoptimalizálás eszközévé a vállalatok számára.

 

1, Előtakarékossági támogatások - nyugdíj

Marad a nyugdíjcélú megtakarítások SZJA adóvisszatérítés formájában történő támogatása, mely három termékkört foglal magába. Ezek a nyugdíjbiztosítás, az önkéntes magánnyugdíjpénztár és a nyugdíjelőtakarékossági-számla. Egységesen 20% SZJA visszatérítésre jogosítják a szerződőt, maximumuk a nyudíjbiztosítás esetén 130.000 Forint, a NYESZ esetében 100.000, míg az ÖMNYP után 150.000. Ha mindhárom szerződéssel rendelkezünk a maximum igénybe vehető visszatérítés 230.000 Forint.

2, Előtakarékossági támogatások - ingatlan

Az ingatlancélú előtakarékosságok támogatás eltér a nyudíjcélú SZJA visszatérítésen alapuló megoldásoktól. Itt az állam aktívan, tehát nem a befizetett adó után térít vissza, hanem minden esetben (akár nyugdíjasként, munkanélküliként, stb.) közvetlenül és aktívan támogatja az előtakarékossági számlát (LTP). Mértéke 30%, de maximum 72.000 Forint, célja viszont kötött: ingatlanvásárlás, felújítás és korszerüsítés, vagy ingatlan célú hitel rész-, vagy előtörlesztésére használható.

3, Előtakarékossági támogatások - gyermek

Minden 2005. december 31. után született belföldi gyermek és 2017. június 30. napja után született külföldi gyermek számára az állam egyszeri 42 500 forint életkezdési támogatást ad, amit egy minimális kamatozású letéti számlán helyeznek el a Magyar Államkincstárban. Ahhoz, hogy ez az induló összeg a gyermek nevére szóló számlára kerüljön és ott Babakötvényben kamatozzon egy ún. Start-értékpapírszámlát kell nyitni a Magyar Államkincstárban.

4, Előtakarékossági támogatások - egészség

Az egészségpénztári támogatás nagyon hasonlóan működik a nyugdíjcélú megtakarítások támogatásához. Itt is SZJA visszatérítést tudunk igénybe venni, nagy különbség viszont, hogy a számlán felhalmozódó megtakarítást és kedvezményt akár éven belül is felhasználhatom. Természetesen a felhasználás kötött: egészségmegőrzéssel, rehabilitációval, gyógyulásunkkal kapcsolatos kiadásokra fordítható.

Az előtakarékossági támogatásokkal kapcsolatban részletes és ingyenes tájékoztatást itt kérhet az Otthon Centrum Pénzügyek szakértőitől! 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

ingatlan pénzügyek támogatások biztosítás pénztár finance megtakarítás kötvény otthoncentrum