2018. aug 08.

Én CSOKos vagyok? Avagy kik igényelhetik a támogatás...

írta: Otthon Centrum Pénzügyek
Én CSOKos vagyok? Avagy kik igényelhetik a támogatás...

A Családok Otthonteremtési Kedvezményét igényelhetik azok az egyedülálló személyek, házaspárok és élettársak, akik az alábbi személyi feltételek mindegyikének megfelelnek:

MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁG

Alaphelyzetben magyar állampolgárok tartoznak a jogosultak körébe, de néhány esetben külföldi állampolgárok is igényelhetik a kedvezményt. Ilyen módon támogatáshoz juthat még magyarországi bejelentett lakóhellyel rendelkező uniós állampolgár, valamint harmadik országból származó bevándorolt, letelepedett, menekült illetve oltalmazott jogállással rendelkező személy.

KÖZTARTOZÁS-MENTESSÉG

Az otthonteremtési kedvezmény igénylésének feltétele, hogy az igénylőnek ne legyen a NAV-nál nyilvántartott köztartozása.

BÜNTETLEN ELŐÉLET

A rendelet külön mellékletben részletezi azokat a bűncselekményeket, melyek vonatkozásában kizáró ok a büntetett előítélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmény megléte. A büntetlen előéletet erkölcsi bizonyítvány kiváltásával kell igazolnia az igénylőnek.

TB BIZTOSÍTÁS

A CSOK megítélésének feltétele, hogy az igénylő minimum 180 napjaTB biztosítotti jogviszonnyal rendelkezzen, maximum 30 nap megszakítással. Ebbe a körbe a rendelet automatikusan beleveszi a közép- vagy felsőoktatásban tanuló nappali tagozatos hallgatókat, valamint más uniós ország társadalombiztosítási rendszerének tagjait.

!!! Három vagy több gyermek után új lakás építéséhez igényelt kedvezmény esetén szigorúbb a feltétel:a 180 nap helyett 2 év folyamatos biztosítotti jogviszonyt kell igazolni, maximum 30 nap megszakítással!

VISSZAFIZETÉSRE NEM KÖTELEZTÉK

Kitétel még, hogy az igénylőt a megelőző 5 évben esetlegesen igénybe vett lakáscélú állami támogatás vagy támogatott hitel szabálysértés miatt történő visszafizetésére nem kötelezték.

Ki után igényelhető a CSOK?

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye igényelhető meglévő gyermekek után, valamint fiatal házaspárok esetében a jövőben vállalt gyermekek után előre igénybevehető. A meglévő és vállalt gyermekekkel kapcsolatos szabályok az alábbiak.

MEGLÉVŐ GYERMEKEK

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye azok után a vér szerinti vagy örökbefogadott gyermekek után igényelhető, akik a támogatást igénylő által eltartottak, és közös háztartásban élnek.

Fontos, hogy a rendeletben a gyermek elnevezés nem a 18 év alatti gyermekeket jelenti. Az otthonteremtési kedvezmény szempontjából gyermeknek minősül:

  • a magzat, a terhesség betöltött 24. hetét követően,
  • a 20. életévét még be nem töltő eltartott személy,
  • a 25. életévét még be nem töltő eltartott, aki felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanul,
  • a 20. életévét már betöltő, legalább egy éve megváltozott munkaképességűnek számító személy, vagy előreláthatóan egy éven túl is megváltozott munkaképességű személy.

Élettársak esetében a meglévő gyermekek száma sajnos nem vonható össze. Ha az élettársak nem közös gyermekeik után igénylik az otthonteremtési kedvezményt, akkor a szülőknek külön-külön kell kiszámolni, hogy a saját gyermekei után mekkora támogatásra jogosultak, és a számukra kedvezőbb lehetőséget kiválasztani. Ha az élettársaknak közös gyermeke is van, az csak az egyik szülőnél vehető figyelembe.

VÁLLALT GYERMEKEK

Fiatal házaspároknak (ha az egyikük 40 év alatti) lehetősége van igénybevenni a CSOK támogatást még meg nem született, de vállalt gyermek után is. A meglévő gyermekek számától függetlenül

– legfeljebb három jövőben születendő gyermek vállalása támogatható új lakóingatlan építése és vásárlása esetén

– legfeljebb két jövőben születendő gyermek vállalása támogatható használt lakóingatlan vásárlása és bővítése esetén.

A gyermekszám elérésére egy vállalt gyermek esetén 4 év, két vállalt gyermek esetén 8 év áll rendelkezésre. A három gyermek esetén igényelt 10 milliós támogatás esetén a meglévő gyermekek számától függetlenül 10 év alatt kell teljesíteni a vállalt gyermekszámot. A vállalt gyermek teljesítésének számít az ez idő alatt örökbefogadott gyermek is. A vállalás egyéb feltételeiről és az esetleges szankciókról bővebben itt olvashat.

A kedvezmény az egyéb vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatásokkal együtt egy gyermek után csak egy alkalommal vehető igénybe, azonban a CSOK-ban azokat a gyermekeket is figyelembe veszik, akik után már igényeltek lakáscélú támogatást. Ilyen esetben az igényelhető otthonteremtési kedvezményből levonásra kerül a korábbi támogatás összege.

További részletekért és ingyenes visszahívásért klikkeljen itt! ---------------

 

Szólj hozzá

ingatlan biztonság hitel pénzügyek CSOK