2018. aug 06.

Egészségesnek maradni 3 egyszerű lépésben...

írta: Otthon Centrum Pénzügyek
Egészségesnek maradni 3 egyszerű lépésben...

Regényt lehet írni arról, hogy a hazai egészségügyi statisztikák milyen különbségeket mutatna az európai, vagy a globális eredményekkel összehasonlítva, de talán kevesebbet beszélünk konkrét lépésekről, melyekkel valóban van lehetőség csökkenteni ezeket a különbségeket.

 

1, Prevenció, avagy a megelőzés

Számtalan betegség esetében kulcsfontosságú, hogy milyen gyorsan kezdődik meg a kezelés, hiszen így hatékonyabban van lehetőség a kezelésre. A prevenció mégis a daganatos betegségeknél kerül egyre inkább kihangsúlyozásra, sajnos az ok érthető: néhány daganatos betegség esetében fél év-egy év amit kezelés helyett várakozással tölt a beteg akár végzetes is lehet. 

Néhány ismert daganatos betegség esetében, mint a férfiakat szinte "biztosan" sújtó prosztata daganat, vagy a hölgyeknél előforduló emlődaganat az Egyesült Államokban egészen hihetetlen gyógyulási statisztikát sikerül produkálni. Kérdések és szakmai egyeztetések után azonban kiderült, hogy a különbséget nem elsősorban a modernebb, esetleg még kisérleti fázisban lévő gyógyszerek alkalmazása jelenti (itthon sokszor valóban évek, akár évtizedek telnek el a engedélyeztetésig) hanem a szűrés.

Viszonylag pontosan behatárolható azoknak a szűréseknek a köre, melyet adott életkorban, adott rendszerességgel célszerű és ajánlott elvégezni. Persze a családi kórkép és a hajlam fokozottabb és ezzel rendszeresebb szűrést is indokoltá tehet. (pl.: daganatos betegség a szülők, vagy a nagyszülők esetében) Fontos tisztázni, hogy a betegség nem, csak az arra való hajlam öröklődik, de ez megfelelő odafigyeléssel szintén követhető.

Ha összegyűjtenénk egy minta szűrőprogramot egy 40 év körüli férfinek az nagyjából így nézne ki: általános belgyógyászati vizsgálat, EKG, mellkas röntgen, fogászati szűrés, szemészet (szemüveg, kontaktlencse esetén évente), prosztata vizsgálat (2 évente - 50 éves kortól évente), bőrgyógyászat (erős pigmentáltság esetén computeres rögzítéssel) hasi ultrahang, vér- és vizelet vizsgálat.

Ha összeadjuk ezeknek a szűréseknek az összegét rájöhetünk, hogy lényegesen jobban járunk és nem kizárólag az egészségünk, hanem a pénztárcánk szempontjából is olyan privát egészségbiztosítási szerződéssel rendelkezünk, mely tartalmazza az általános szűrések lehetőségét.

Első jó tanácsunk tehát a preventív gondolkodás gyakorlása az egészségmegőrzésben. Hogy Önnek pontosan milyen lehetőségei vannak illetve ezek mennyiben kerülnek arról itt kérhet ingyenes konzulátciót az Otthon Centrum Pénzügyek privát egészségszolgáltatási tanácsadóitól!

 

Hamarosan folytatjuk a második lépéssel...

Szólj hozzá