2018. aug 02.

Gyere velem! Én sem megyek sehova...

írta: Otthon Centrum Pénzügyek
Gyere velem! Én sem megyek sehova...

Hitelből önerő? Semmiképp!

Egyre gyakrabban olvassuk azt a tanácsot, hogy az ingatlanvásárláshoz szükséges, bank által előírt önerő előteremtéséhez használjunk egy másik hitelt.

Semmiképp. A személyi kölcsönnel, magánkölcsönnel vagy bármilyen egyéb hitellehetőséggel pontosan azt tesszük kockára, amiért az önerő előteremtését olyan komolyan veszik a bankok!

A 2000-es évek lakossági hitelproblémáit több tényező idézte elő: deviza alapú és a fogyasztók számára átláthatatlan hitelek, túlzott és aránytalan eladósodás. Az aránytalan eladósodás azt jelentette, hogy a bankok sok esetben az ingatlan fedezeti értékének (mely sokszor közelített egy túlértékelt forgalmi értékhez) akár 80-90%-át, új ingatlanok esetében közel 100%-át is kihelyezték hitelként. Ez az aránytalan túlvállalás a törlesztőrészletek növekedésével, vagy az ügyfél bevételeinek csökkenésével azonnal finanszírozási gondot okozott.

Nem véletlen tehát, hogy az átgondolt és arányos eladósodás elősegítésére a banki szabályozás alacsonyabb finanszírozási értéket állapított meg és előírja a kötelező önrészt. Persze sok "tanácsadó" javaslatával kijátszható a szabály, hiszen egy magánkölcsön esetében ennek nincsen nyoma, a személyi kölcsön pedig jellegéből adódóan nem igényel ingatlanfedezetet (hiszen itt tulajdonképpen az ügyfél hitelképessége a fedezet) nem is látszik.

Azt csak zárójelben tesszük hozzá, hogy néhány hitelközvetítőnek "érdeke" felhívni a figyelmet ezekre a kiskapukra, mivel a közvetítői jutalékok mértékét a felügyelet a személyi kölcsönök esetében nem maximalizálja, így a jutalék a szabályozott piaci értékekhez képest aránytalanul magas lehet.

Az Otthon Centrum Pénzügyek szakemberei ingyenes kozultáció lehetőségét ajánlják fel és megtervezik a biztonságos és hosszútávon kiszámítható ingatlanvásárlás pénzügyi feltételeit!

 

Szólj hozzá

ingatlan biztonság hitel pénzügyek kockázat finance