2018. júl 28.

Drámaivá válhat a "rákhelyzet" Magyarországon!

írta: Otthon Centrum Pénzügyek
Drámaivá válhat a "rákhelyzet" Magyarországon!

Magyarországon a "természetes" halálokok közel 50% szív- és érrendszei, nagyságrendileg 25%-a daganatos megbetegedés eredetű, vagy annak következményeként következik be.

Másfél hónappal ezelőtt derült fény arra, hogy az EMMI egészségügyi államtitkársága a népbetegségek visszaszorítása érdekében a népegészségügyi cselekvési programhoz kapcsolódóan öt nemzeti egészségprogramot dolgoz ki (ezek a szív- és érrend szeri, a daganatos, a mozgásszervi, illetve a gyermekkori betegségek, valamint a mentális zavarok megelőzését és kiemelt kezelését szolgálják).

A nemzeti rákprogram 104 oldalas dokumentuma kiemeli: nemcsak az unióban, de az OECD országok között is nálunk hal meg arányaiban a legtöbb ember - évente 32-33 ezer - rákban. Az alábbi ábra mutatja a 100 ezer főre vetített rákhalálozási statisztikát.

Tizenkét év alatt a férfiaknál hatezerrel, a nőknél nyolcezerrel nőtt a gyógyításra szorulók száma. A bőrdaganatokat nem számítva a férfiaknál a tüdő-, a nőknél a mellrák a leggyakoribb. Az elmúlt másfél évtizedben a nők között is másfélszerése nőtt a tüdőrákosok száma.

Miért van az, hogy az Egyesült Államokban a prosztatadaganat több mint 90%-os eséllyel gyógyítható és a melldaganat is majdnem eléri ezt a szintet? Sokan nyilván a kezelések és a kísérleti gyógyszerekben látják a különbséget, azonban elsősorban a prevenciónak köszönhető. A rendszeres (éves) szűrővizsgálatok segítségével időben felfedezett és korai stádiumban lévő daganat gyorsabban, költséghatékonyabban és főleg jobb eséllyel gyógyítható. Ha a megelőzést nem tesszük az általános és egészségtudatos gondokodás részévé, akkor az elkövetkezendő években 1000 fiú újszülöttből 313, ugyanennyi lányból pedig 149 még 75 éves kora előtt rosszindulatú daganat miatt hal meg!

Az Otthon Centrum Pénzügyek által javasolt prevenciós megoldások és a külföldi gyógykezelés lehetőségeti itt! tud ingyenes kozultációt igényelni!

 

 

Szólj hozzá