2018. júl 23.

Az "elképzelés" jó, de bírni fogjuk a "kivitelezést" is?

írta: Otthon Centrum Pénzügyek
Az "elképzelés" jó, de bírni fogjuk a "kivitelezést" is?

A magyarok fele jelenleg nem rendelkezik semmilyen nyugdíjcélú megtakarítással, és egy pénzintézeti kutatás válaszadóinak mindössze 11 százaléka látja úgy, hogy egyéb vagyona elegendő lesz időskori szükségletei fedezésére. A megkérdezettek több mint fele épp ezért gondolja úgy, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után is folytatnia kell majd a munkát - ezzel biztosítva a megfelelő anyagi hátteret.

Az tervezett időskori munkavállalás azonban nem kedv, hanem egészségi állapot kérdése elsősorban. A magyar társadalom általános egészségi állapota azonban romokban, európai mércével gyakorlatilag mérhetetlen szinten. A problémával itthon gyorsan szembesülni fogunk, a Ratkó-korszak gyermekei tömegével válnak passzív eltartottá, azonban sem programok nincsenen a idősebb generáció tudatos alkalmazására, sem a képzettésgük nem naprakész.

Az idősebb generáció illetve a veteránok munka világába történő visszavezetése illetve alkalmazása Észak-Amerikában komoly trend. Óriásvállalatok, mint a Disney, vagy az Under Armour kész programokkal álnak elő és képesek is megfelelő jövedelmestruktúra mellett hasznos munkát biztosítani. Itthon komoly gondot jelent a 50-es generációtól idősebbek digitális analfabétizmusa, többségük felhasználói szintes is alig tartja a lépést a digitális tendeciákkal és ezek csak gyorsulni fognak.

Az egészségügyi állapotuk is nehezíti a munkába állást: főleg az urak vannak kifejezetten rossz bőrben, erős még a "katona dolog" beidegződés, rendszeres preventív szűrésekről ennél a generációnál szinte nem is beszélhetünk. 

Szóval összességében nehezen kivitelezhetőnek tűnik amit a társadalom ma gondol az időskori munkavállalásról. Versenyképesség javítás, preventív szemlélet az egészségmegőrzésben és támogatott vállalati programok lennének szükségesek, gyakorlatilag egy komplex paradigmaváltás, mely számtalan ma kifejezetten nehéz helyzetben lévő területet (oktatás, egészségügy, innováció) érint.

 

Szólj hozzá

innováció pénzügyek munkavállalás prevenció versenyképesség