2018. júl 19.

Több tízezer nyugdíjas nyomorog Magyarországon?

írta: Otthon Centrum Pénzügyek
Több tízezer nyugdíjas nyomorog Magyarországon?

2018 januárjában 1 997 898 volt azoknak a nyugdíjasoknak a száma, akiknek belföldre folyósította a Magyar Államkincstár az öregségi nyugdíjukat. Harmaduk havonta százezer forint alatti öregségi nyugdíjat kap, és több mint háromezren vannak, akiknek havonta kevesebb mint 25 ezer forintból kell gazdálkodniuk.

Abban egyet kell értenünk, hogy ennyi pénzből megélni gyakorlatilag lehetetlen, a rezsiszámlák kifizetése után élelmiszerre is alig jut elegedő keret. A probléma azonban már rövidtávon sem megoldódni látszódik: a Ratkó-korszakban született gyermekek lassan elérik a nyugdíjkorhatárt. Ennek következményeként tömegek válnak egyik pillanatról a másikra aktív keresőből passzív eltartottá. 

Hogy érthető legyen a nyugdíjfolyósítás egy kényes egyensúly feltétele: megfelelő számú aktív befizetéséből megfelelő mértékű passzív juttatás. A járulékok emelése már nem opció, az aktívak száma csökken (és vele együtt páruzamosan természetesen a nő passzívak aránya) így a rendszer finanszírozhatatlanná válik. Megoldás nem látszik jelenleg központi kezdeményezésre előtakarékossági támogatás működik de, a 2014 óta működő nyugdíjtámogatási termékek sok fiatal számára még egyáltalán nem érdekesek. Érthető, hogy 20-30 éves korban nem éri el az ingerküszöböt az nyudíjaskori elszegédés réme, pedig pénzügyileg biztosan kifizetődőbb. Időben ugyanis (megnövelve ezzel a "futamidőt") sokkal kevesebb összeggel építhető fel az a tőke amely majd eltart miket.

Az állam támogatása mértéke ebben a kamatkörnyezetben kifejezetten vonzó, a 20%-os "biztos hozam" ma már csak álom egyébként a befektetési piacon. Ráadául egymással kombinálva a három támogatott termékcsoportot (biztosítás, pénztár és számla) kifejezetten vonzó, 200.000 Forintot meghaladó személyenkénti visszatérítéssel kalkulálhatunk.

Ha a nyudíjtervezéséhez szakmai segítséget venne igénybe kérje ingyenes konzultációnkat a www.penzugyek.oc.hu weboldalon.

 

Szólj hozzá

ingatlan nyugdíj pénzügyek biztosítás finance Ratkó Anna